11 Ekim 2013 Cuma

işte üzüm hasadının ürünü: pekmez

bir önceki postta üzüm hasadımızdan bahsetmiştim.şimdi gelelim pekmez nasıl yapılıyor  kısaca bahsetmeye ..önce üzümler güzelce özel toprak katılarak ezildi..kurulan ocakta haşlama denilen bir işlemden geçirildi üzüm suları.işte haşlama kazanları.



 haşlama işleminden sonra kazanlara alınan haşlanmış üzüm suları durultma denilen bekleme dönemine geçirildi.bir müddet sonra içine daha önce katılan pekmez toprakları dibine çöken şıralar tekrar kazanlara alındı. 4 -5 saat süren kaynama sürecinden sonra pekmeze dönüştü.


 ince bir tülbentten süzülen pekmez soğuduktan sonra şişelere doldurulup evlerdeki yerini aldı.bu kadar kısa anlattım ama pekmez kaynatmak çok uzun süren bir iş.ayrıca çok zevkli.
şimdilik sevgiyle ve saygıyla kalın.

6 yorum:

  1. ellerinize sağlık,doğal pekmez gibisi var mı..benim annem de armut pekmezi yapar her sene tadına doyum olmaz..afiyetle yersiniz inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim canım.rabbim hepimize sağlık sıhhat ve huzur dolu günlerde elceğizlerimizle yaptıklarımızı tüketmeyi nasip etsin.

      Sil
  2. ne kadar zahmetliymiş, bende kayınvalidem niye yapmıyor diyordum,ellerine sağlık afiyetle yiyin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten çok zahmetli bir iş canım.teşekkür ederim.evde kendi yapıp yediğin gibisi yok ama.sevgiler.

      Sil
  3. bu kadar uğraştırıcı olduğunu bilmiyordum.afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiniz.uğraştırıyor ama sonucu çok leziz olduğu için değer.sevgiler.

      Sil